Tapu Harcı nedir?
Bir gayrimenkulün alım-satım işlemleri sırasında verilen tapu hizmetleri karşılığında ilgili tapu müdürlüğüne yatırılan hizmet bedeline  tapu harcı denilmektedir. Satışa konu bir işleminiz var ise söz konusu harç bedelini yatırmadığınız taktirde satış işlemleri gerçekleştirilemez. Tapu işlemlerini gerçekleştirebilmek için ilgili tapu dairesinden randevu alınmalı ve randevuya gelinmeden önce tapu harç bedeli ilgili banka hesabına yatırılmalıdır.

Tapu harcını alıcı mı öder, satıcı mı?

Harçlar Kanununa göre gayrimenkul devirlerinde, devir bedeli üzerinden devir edenden binde 20, devir alandan binde 20 olmak üzere toplam binde 40 oranında tapu harcı ödenir. Ancak taraflar kendi aralarında Harçlar Kanunundaki bu düzenleme yerine tapu harcının tamamının satıcı veya alıcı tarafından ödenmesini kararlaştırabilirler. Uygulamada tapu harcını düşük ödemek amacıyla taraflar çoğu zaman tapu müdürlüğünde gerçek devir bedeli yerine daha düşük bir bedel beyan etmektedir. Bunun oldukça riskli sonuçları olabilir. Tapu Bedelinin Düşük Gösterilmesinde Risk ve Cezalar Nelerdir? başlıklı makalemizde bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

400.000 TL’lik daire satışında tapu harcı nedir?

400.000 TL’lik bir evin satış işleminde, gerçek satış bedeli üzerinden bildirilmiş ise alıcı ve satıcının ödemesi gereken tapu devir harcı tutarı 16.000 TL olur. Tapu harcı masrafları tapu bedelinin binde 20’ı oranında olduğu için 400,000 TL’lik bir mülkün satışında ödenecek tapu harcı da 8,000 TL rakamına denk gelir. Binde ‘20si satıcıdan, binde 20si alıcıdan olmak üzere ayrı ayrı tahsil edilir. Tapu harcı dışında gayrimenkul devirlerinde döner sermaye harcı da ödenmektedir.  2018 yılında döner sermaye harcı 150 TL civarındadır.
Haberdar Olun!

Haberdar Olun!

En son güncel haberleri almak için mail listemize katılın

Teşekkürler Ederiz..