Çanakkale’de Gayrimenkul Değerleme (Ekspertiz) Hizmeti

Çanakkale ilinde lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından verilen ekspertiz raporu hizmetinden hızlı ve güvenilir bir şekilde yararlanın, tapu işlemlerinizi güvenle yapın!

Gayrimenkul Değerleme hizmetleri verdiğimiz Çanakkale ilinde, gayrimenkul hareketlerinin bölgelere göre dağılımını ve bu ildeki emlak piyasasını kısaca inceliyor, Çanakkale’de yapılan konut satışlarının risk analizini yapıyoruz.

Çanakkale jeopolitik konumunun önemi; Avrupa ve Asya kıtalarının arasında bir köprü görevi görmesinden kaynaklanmaktadır. İnsanlık tarihinin yerleşik yaşama adım atmasından bu yana farklı kültürlerden birçok toplumun ev sahibi olan Çanakkale, her bir metrekaresinde renkli izler taşımaktadır. 2008 yılından bu yana düzenli göç alan ve nüfusu artan ilin; stratejik, kültürel ve tarihi varlıkları oldukça fazladır. Türkiye’de yaşanan kentleşme süreci sırasında ortaya çıkan olumsuzluklara Çanakkale ilinde daha az rastlanmaktadır. Bu da şehrin demografisinin bozulmamasına temel oluşturmuştur. Kültürel değerleri korunmuş, köklü yöresel lezzetleri olan, el değmemiş doğası ve organik tarım faaliyetleri ile Çanakkale; ülkemizin en değerli destinasyonları arasında yer almaktadır.

Bölgeler

Çanakkale nüfusu 2017 yılı verilerine göre 530.417 kişidir. Yüzölçümü 9.955 km2 olan şehrin; toplam 12 ilçesi bulunmaktadır. Sırası ile bu ilçeler; Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada, Lapseki, Merkez ve Yenice’dir. Şehrin en yoğun nüfusa sahip olan ve yatırım bölgesi haline gelen ilçeleri; Merkez ve Biga’dır. Çanakkale genç nüfusunun artması ve büyük metropollerden gelen göç ile birlikte şehrin emlak piyasası oldukça hareketlenmiştir. Özellikle nüfusun büyük çoğunluğunun yer aldığı Merkez ilçesinde aylık ve yıllık olarak satış fiyatlarının arttığı gözlemlenmektedir. Çanakkale ilinin son 3 yıllık satış fiyatları %47’lik bir artış göstermiştir.

Gayrimenkul Değerleme Çanakkale

Çanakkale Emlak Piyasası

Doğası, ulaşım ve iş imkanları ile Çanakkale, Türkiye’nin en yaşanabilir şehirlerinden birisi olmaya adaydır. Çanakkale emlak piyasasının hareketlenmesi, yatırımcıların Çanakkale’den bahsetmesine sebep olmuştur. İnşaatı devam eden Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün açılması ile birlikte Çanakkale-İstanbul arası oldukça kısalacaktır. Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün geçeceği iller ve çevresinde hızlı bir fiyat artışı yaşanmıştır.
Özellikle ulaşım imkanları sebebiyle Gökçeada ve Bozcaada bölgeleri istenilen talebi yakalayamamıştır. Köprü henüz aktif olmadan Gökçeada ve Bozcaada arsa fiyatların da %6’lik bir ivme yakalanmıştır.

Son 5 yıllık süre incelediğinde Çanakkale ilinin kimi bölgelerinde konut fiyat artışlarının 2 veya 3 katına çıkması, emlak piyasasının dikkatini çekmiş ve yatırımcılar için cazibe yaratmıştır.
Çanakkale bölgesel stratejik konumu nedeniyle durmaksızın gelişim gösterecek illerimizden birisidir. Şu an aktif olarak kullanılan hem İzmir-İstanbul Otoyolu ve henüz inşa aşamasında olan Çanakkale Boğaz Köprüsü ile Çanakkale emlak piyasası ümit vaat etmektedir. Şehre yapılan bu yatırımlar ile birlikte gelecek yıllarda Lapseki ve Gelibolu gibi ilçelerin nüfus artışının en az 3 katına çıkması tahmin edilmektedir.

Gayrimenkul Değerleme Çanakkale

Çanakkale rüzgâr enerjisi yatırımları için oldukça yüksek potansiyel taşımaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını adına yapılan teşvikler ile birlikte şehirde rüzgâr enerjisi yatırımları hız kazanmıştır ve arsa fiyatları değerlenmiştir. Bölgede yer alan 3 organize sanayi bölgesi ile istihdam olanakları artmıştır ve son 5 yıllık süreçte göç verme oranı düşmüştür. Nüfusun düzenli artışı, yenilenebilir enerji kaynakları adına yapılan yatırımlar ve ulaşım olanaklarının artması sayesinde emlak piyasası oldukça dinamik bir yapı almıştır.

Çanakkale’deki arsa, ev, iş yeri, otel, fabrika ve konut gibi gayrimenkullerin yasal durumundan veya fiyatından emin olmak için emlak ekspertiz hizmeti alın.

TÜIK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre Çanakkale’de 2017 yılı içerisinde 13.059 adet konut satışı gerçekleşmiştir. 2018’in ikinci çeyreğinde yapılan toplam konut satışı ise 6.324 adet olarak kayıtlara geçmiştir. Bu satış rakamlarının 1.830 tanesi ipotekli satış kısmını oluşturmaktadır. Bankalar, kredi verdiği gayrimenkuller için finansal risklerini ölçmek adına satış öncesi lisanslı bir emlak eksperi tarafından değerleme hizmeti alır. Sonuç olarak Çanakkale’de yapılan toplam konut satışlarının yaklaşık 5’te 2’si konut – ev değerleme hizmeti alınarak yapılmıştır.
Ancak geriye kalan 5’te 3’ünü oluşturan konut satışlarının büyük bir kısmı konut – ev değerleme hizmeti alınmadan yani yasal durumu incelenmeden ve risklere açık bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Bankalardan kredi talebi olmayan Çanakkale’deki gayrimenkul alıcıları, ileride yaşayabilecekleri hak ve maddi kayıplarının önüne geçmek için lisanslı uzmanlardan özel ekspertiz hizmeti alabilir.

Niteliğine göre Çanakkale’de en çok yapılan gayrimenkul değerleme (ekspertiz) türleri:

  • Ticari bina (plaza, iş merkezi, alışveriş merkezi) değerlemesi (ekspertizi) hizmetleri
  • Konut (daire, villa) değerlemesi (ekspertizi) hizmetleri
  • İnşaat seviye tespit, ilerleme değerleme (ekspertiz) hizmetleri
  • İmarlı arsa, imarsız arazi (tarla, bahçe) değerlemesi (ekspertizi)
  • Otel, motel, tatil köyü ve turistik tesis değerlemesi (ekspertizi) hizmetleri
  • Ticari işyeri (dükkan, ofis, mağaza) değerlemesi (ekspertizi) hizmetleri
  • Teminat değerleme hizmetleri
  • Kentsel dönüşüme yönelik değerleme (ekspertiz) hizmetleri
  • Benzin istasyonu (akaryakıt istasyonu) değerlemesi (ekspertizi) hizmetleri
  • Proje değerlemesi ve fizibilite çalışmaları hizmetleri