İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de ev kiraları artıyor. Yükselen kiralar hem gayrimenkul sahiplerinin, hem yeni ev arayanların hem de mevcut kiracıların gündeminde. 

Özellikle yükselen kiralar nedeni ile ev sahipleri eski kiracılarını çıkararak, artan kira bedelleri üzerinden yeniden kiraya vermek istiyorlar. Bu nedenle de tahliye ve kira tespit davası için mahkemeye giden mülk sahipleri sayısı ilk defa bu kadar yoğunlaştı. 

Ev Kiraları Neden Bu Kadar Çok Arttı?

İnşaat sektöründe artan maliyetler nedeni ile konut üretimi yavaşlayınca yeni projeler ve dolayısı ile arz azaldı.

Konut kredi faizlerinin yüksek olması ve ev satış fiyatlarının da artması nedeniyle orta gelirli vatandaşın ev alması zorlaştı. Bu nedenle onlar da kiraya yöneldiler.

Pandemi kısıtlamaların kalkması ile beraber son 2 yılda yapılamayan düğünler yapılınca kiralık ev arayanların da sayısı arttı.

Bu yıl üniversiteyi kazanan öğrencilerin yanı sıra pandemi nedeni ile üniversite şehirlerine gitmeyen öğrenciler, üniversite şehirlerinde ev arayışına girdi.

Bazı bölgelerde artan kentsel dönüşüm projeleri nedeni ile evini boşaltan ev sahipleri, yeni evleri yapılana kadar kiralık ev arayışına girdiler.

Özellikle bazı bölgelerde yabancılar ve göçmenler kiralık konut talebi oluşturdular. 

Kirasını Ödeyen Kiracılar İçin Kira Tespit ve Tahliye Davalarında Süreç

10 yıl şartı dışında, kirasını ödeyen kiracılar keyfi nedenlerle tahliye edilemezler. Ancak ev sahibi kendisinin ya da bakmak zorunda olduğu kişilerin ihtiyacı varsa tahliye isteyebilir. Ancak ihtiyaç nedeniyle tahliyede ev 3 yıl boyunca başkasına kiraya verilemez.

Tahliye Davalarında Süreç

Tahliye davalarında 10 yıl kuralı bulunmaktadır. Bilindiği üzere 1 yıllık yapılan kira sözleşmelerinde, bir yılın sonunda kira ilişkisi devam ediyor ise, yeni bir sözleşme yapılmasına gerek olmaksızın uzama süresi başlar ve bu şekilde her yıl devam eder. Her yıl 1 yıl uzayan sözleşme yıllarının toplamı 10 yılı geçtiğinde mal sahibi 3 ay önceden ihtar göndermek şartı ile kiracısını haklı gerekçe göstermeden tahliye edebilir.

Kira Tespit Davalarında Süreç

Kiranın bölge ortalamasının altında kaldığını düşünen mülk sahipleri, eğer kiralama üzerinden 5 yıl geçtiyse ‘kira tespit davası’ açıp zam talep edebilirler. 

Kira tespit davalarının sonuca bağlanması 2-2,5 yıl kadar sürebilmektedir. Ayrıca mülk sahibi dava sonunda bölge rayiçlerinin aynen geçerli olacağını da düşünmemeli. Hakim bölge rayiçlerine bakmakta  ama kiracı 10 yıllıktan az ise yüzde 10, 10 yıldan fazla ise yüzde 20 hakkaniyet indirimi yapabilmektedir.

Uygulamada pek bilinmemekle beraber, lisanslı uzmanlarca hazırlanan gayrimenkul değerleme raporunda, aynı zamanda kira bedeli de tespit edilmektedir. Böylece kira tespit davasında mahkemeye sunulacak bir gayrimenkul değerleme raporu , kira bedelinin hakkaniyetli, adil ve doğru bir şekilde tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Tapu eksperi hem kira tespit davalarında, hem de yeni kiraya vereceğiniz mülkünüzün kira tespiti konularında Türkiye’nin her yerinde aynı kalitede gayrimenkul değerleme hizmeti sunmaktadır.

Haberdar Olun!

Haberdar Olun!

En son güncel haberleri almak için mail listemize katılın

Teşekkürler Ederiz..